Kargo centar kraj Nišave

Bez autora
Sep 29 2011

Na aerodromu "Konstantin Veliki" ipak će se graditi kargo centar, iako su mnogi pomislili da su potencijalni investitori iz Austrije digli ruke od ovog, više desetina miliona evra vrednog projekta. Da nada postoji, govori i to, da su predstavnici austrijske kompanije "Ajmaks" prilikom nedavnog boravka u Nišu izrazili spremnost za nastavak poslovne saradnje započete pre četiri godine, da bi zatim uputili i pismo o namerama na adresu čelnika grada, u kome su izneli čvrst stav da ne odustaju od ove investicije. Aerodrom "Konstantin Veliki" i "Ajmaks" potpisali su 2008. godine ugovor o zajedničkom finansiranju i izgradnji logističkog,komercijalnog i kargo centra u Nišu. Paraf na ugovor "težak" nešto više od 60 miliona evra, stavili su direktor "Ajmaksa" Mihajl Miler i tadašnji direktor niške vazdušne luke Radisav Radojković. Tokom 2009. i 2010. godine, Niš je uradio mnogo da bi rešio status zemljišta na kome je predviđena izgradnja kargo centra.

Kargo centar kraj NišaveNa aerodromu "Konstantin Veliki" ipak će se graditi kargo centar, iako su mnogi pomislili da su potencijalni investitori iz Austrije digli ruke od ovog, više desetina miliona evra vrednog projekta.

Da nada postoji, govori i to, da su predstavnici austrijske kompanije "Ajmaks" prilikom nedavnog boravka u Nišu izrazili spremnost za nastavak poslovne saradnje započete pre četiri godine, da bi zatim uputili i pismo o namerama na adresu čelnika grada, u kome su izneli čvrst stav da ne odustaju od ove investicije.

Aerodrom "Konstantin Veliki" i "Ajmaks" potpisali su 2008. godine ugovor o zajedničkom finansiranju i izgradnji logističkog,komercijalnog i kargo centra u Nišu. Paraf na ugovor "težak" nešto više od 60 miliona evra, stavili su direktor "Ajmaksa" Mihajl Miler i tadašnji direktor niške vazdušne luke Radisav Radojković. Tokom 2009. i 2010. godine, Niš je uradio mnogo da bi rešio status zemljišta na kome je predviđena izgradnja kargo centra. Zbog otežanih uslova investiranja, kao posledice svetske krize, kompanija "Ajmaks" za to vreme nije bila spremna na investiranje. Pismo o namerama potvrđuje da Austrijanci nisu digli ruke.

- Imovinsko-pravni odnosi su u međuvremenu rešeni, jer je Vlada Republike Srbije odobrila razmenu nepokretnosti između Ministarstva odbrane i grada Niša. Drugim rečima, gradu je preneto zemljište vojnog kompleksa na Aerodromu površine 170 hektara u zamenu za određeni broj stanova i za ustupanje druge lokacije za izgradnju nove kasarne. Nišu je stavljeno na raspolaganje zemljište za investicije sa Austrijancima.

Pre nekoliko dana, reagovalo je i Gradsko veće donevši odluku o izradi Elaborata o opravdanosti davanja ove lokacije u zakup kompaniji "Ajmaks" (ranije to nije rađeno). Za izradu Elaborata zaduženi su Kancelarija za lokalni razvoj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove i Uprava za finansije, a rok je 20. oktobar.

- Sve je to samo nastavak započetih aktivnosti. Izgradnja kargo centra je od izuzetnog značaja za naš grad i ceo ovaj region, baš kao i funkcionisanje putničkog saobraćaja na aerodromu. Privodimo kraju naš deo posla i sada je na potezu investitor - kaže mr Miloš Simonović, gradonačelnik, naglašavajući da je aerodrom "Konstantin Veliki" jedna od bitnih karika za dolazak stranih investitora.

- Poslodavci iz Južne Koreje, Italije, Francuske neće da putuju satima od Beograda do Niša, a da robu voze našom železnicom brzinom od 20 do 40 kilometara na sat. Aerodrom moramo da održimo po svaku cenu, ako hoćemo da budemo u trci sa vremenom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik